Dietę jabłkową można spotkać w dwóch wariantach:

Wariant I – jest to ścisła dieta jabłkowa, która trwa trzy dni i składa się wyłącznie z jabłek, dlatego nie można jej dłużej stosować.

Wariant II – podstawę diety stanowią jabłka, lecz można wzbogacić posiłki o inne produkty. W tym wariancie dieta jabłkowa powinna trwać maksymalnie 5-7 dni. Dzienna kaloryczność przyjmowanych posiłków nie może przekraczać 1000 kcal.

O czym warto pamiętać:

  • przed rozpoczęciem diety warto jest skonsultować się z lekarzem, czy stan zdrowia pozwala na wprowadzenie tak restrykcyjnej diety
  • pij każdego dnia minimum 2 litry niegazowanej wody lub ziołowych bądź owocowych herbatek, kawę lub herbatę pij tylko raz dziennie – odwadniają organizm
  • w trakcie stosowania diety mogą pojawić się wypryski, będące efektem oczyszczania się organizmu
  • po zakończeniu diety jabłkowej, utrzymuj dietę niskokaloryczną
  • podczas stosowania diety wysypiaj się
  • ogranicz wysiłek fizyczny w czasie diety ze względu na niską kaloryczność diety
  • jedz jabłka ze skórką – to w niej lub tuż pod nią znajduje się najwięcej składników odżywczych
  • unikaj soli, za to stosuj wiele świeżych ziół
  • ogranicz spożywanie tłuszczy
  • przynajmniej na czas diety zrezygnuj ze słodzenia napojów i potraw, a do surówek dodawaj oliwę z pierwszego tłoczenia
  • wyeliminuj wszelkie tuczące produkty, takie jak: tłuste i ciężkie dania, nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu, białe pieczywo (należy spożywać tylko pieczywo razowe w małych ilościach), fast foody, słodycze oraz słodzone napoje.

Ogólna zasada diety jabłkowej nie polega na tym, aby jeść wyłącznie jabłka, ale aby jabłka wprowadzić do wszystkich posiłków dnia. Dania muszą być lekkie i dość niskokaloryczne. Jabłka można łączyć z ryżem, chudym nabiałem, pełnoziarnistym pieczywem, warzywami i innymi owocami. Jedną z zasad diety jabłkowej jest codzienne picie na czczo wody z octem jabłkowym. Mikstura ta ma przyspieszyć metabolizm, a tym samym zintensyfikować spadek masy ciała. Czy jednak „dieta 7 kg w tydzień” jest w ogóle realna, a przede wszystkim zdrowa?

Dieta jabłkowa, jadłospis.

Jabłka należą do najsmaczniejszych, a zarazem najtańszych polskich owoców. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi.

Przykładowy jadłospis – wariant I (bardzo restrykcyjny):

  • dzień pierwszy: jabłka w dowolnej ilości, 3-4 szklanki naparu z mięty lub rumianku, woda mineralna w dowolnej ilości
  • dzień drugi: jabłka i picie wody w dowolnej ilości
  • dzień trzeci: jabłka i woda mineralna w dowolnej ilości

Przykładowy jadłospis – wariant II (mniej restrykcyjny):

Śniadanie (ok. 200 kcal)

  • 2 kromki chrupkiego pieczywa cienko posmaruj masłem i miodem
  • jogurt naturalny wymieszaj z 2 łyżkami kiełków soi
  • do picia przygotuj szklankę soku z jabłek oraz herbatę lub kawę z mlekiem

Drugie śniadanie (140 kcal)

  • 1 jabłko wraz ze szklanką soku z warzyw

Obiad (263 kcal)

  • dwie łyżki ugotowanego, brązowego ryżu wymieszaj ze startym jabłkiem i kilkoma pokrojonymi śliwkami. Przypraw to cynamonem i 2 łyżkami oliwy. Możesz dodać także jogurt naturalny.
  • Podwieczorek (164 kcal)
  • kromka chleba pełnoziarnistego z 2 łyżkami chudego twarożku, kiełkami soi oraz 1 jabłko pokrojone na plasterki
  • lub 1 jabłko (upieczone), kawa albo herbata

Kolacja (212 kcal)

  • 1 jabłko oraz 2 sadzone jajka smażone na patelni bez tłuszczu do tego łyżka gotowanego szpinaku

Dzień 2 może wyglądać podobnie, choć warto pamiętać o tym, iż wiele zależy od naszej kulinarnej inwencji. Po zakończeniu diety jabłkowej należy wprowadzić do jadłospisu lekkostrawne potrawy, by uniknąć problemów żołądkowych oraz niepożądanego efektu jo-jo.