Anyż na zmarszczki – czy jest to w ogóle możliwe? Przecież większości z nas anyż kojarzy się jedynie z zastosowaniem w kuchni. Nic bardziej mylnego – anyż od wieków stosowany jest nie tylko jako przyprawa, ale jako składnik kosmetyków i leków. Wykazuje on szereg właściwości leczniczych . Działa także i na zmarszczki, będące co prawda normalnym, ale przez wielu nie do końca chcianym objawem starzenia się naszej skóry. Z pewnością pojawienie się zmarszczek to jeszcze nie koniec świata, ale dlaczego nie podjąć próby walki z fizycznymi oznakami starzenia się organizmu?

Kilka słów o anyżu, a właściwie o anyżach

Na początek ciekawostka: czy wiedziałeś, że są dwa rodzaje anyżu? Wyróżniamy bowiem:

  • anyż gwiaździsty – są to wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa o nazwie badian
  • biedrzeniec – anyż występujący w Polsce pospolicie, znajdziesz go w postaci ziaren

Nazwa anyż przyporządkowana jest bowiem dwóm różnym roślinom, z których każda ma nieco inne właściwości. Anyż gwiaździsty jest często mylony z rośliną o nazwie biedrzeniec anyż. Obie rośliny wykorzystywane są z powodzeniem z przemyśle:

  • farmaceutycznym
  • kosmetycznym
  • kulinarnym
  • zielarskim

Różnica we właściwościach obu jest niewielka i dotyczy zasadniczo walorów smakowych. Oba rodzaje łączy główny składnik występujący w olejku eterycznym obu roślin – anetol. Substancja ta wykazuje szereg właściwości: grzybobójcze, bakteriobójcze, przeciwbólowe i wiatropędne. Dzięki tak szerokim właściwościom, surowce olejkowe zarówno z anyżu gwiaździstego, jak i z biedrzeńca, stosowane są zamiennie w różnych gałęziach przemysłu.

Anyż gwiaździsty, zwany jest również anyżem gwiazdkowym, często nazywany jest błędnie anyżkiem. Anyż ten wziął swoją nazwę od charakterystycznego kształtu, czyli ośmioramiennych gwiazdek wypełnionych brązowymi nasionami. To właśnie ten owoc to prawdziwe bogactwo, stąd też jego szerokie zastosowanie. Właściwości lecznicze anyżu gwiaździstego doceniane były już przez starożytnych Greków i Egipcjan. Obecnie wykorzystuje się go z powodzeniem w kuchni, ale również do produkcji kosmetyków i leków.

Nazwa anyż lub anyżek zarezerwowana jest z kolei dla rośliny o nazwie biedrzeniec anyż, która należy do rodziny selerowatych. Także i ten rodzaj anyżu wykorzystywano w czasach starożytnych zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. W Polsce anyż pojawił się już w średniowieczu, ale rozsławił go Zakon Benedyktynów.

Właściwości anyżu

Różnorodne właściwości obu rodzajów anyżu sprawiły, iż znalazły one szerokie zastosowanie zarówno na rynku kulinarnym (jako przyprawy, dodatki do napojów), jak i w przemyśle farmaceutycznym, medycznym, zielarskim czy w branży kosmetycznej. Informacje na temat wykorzystania tej przyprawy są łatwo dostępne.

Anyż gwiaździsty wykazuje szereg właściwości, warto wspomnieć o:

  • działaniu moczopędnym (stąd szczególnie poleca się go osobom cierpiącym na kamicę nerkową)
  • działaniu rozkurczowym i wiatropędnym, przy jednoczesnym korzystnym wpływie na proces trawienia i przyswajanie składników odżywczych (doskonały środek na problemy układu trawiennego, w przypadku niestrawności czy wzdęć)
  • działanie antybakteryjne
  • wspomaga pracę układu odpornościowego
  • działanie przeciwgrzybicze
  • korzystnie wpływa na laktację i apetyt
  • uśmierza ból
  • wsparcie w walce ze schorzeniami układu oddechowego
  • niweluje nudności
  • korzystnie wpływa na potencję
  • poprawia stan skóry i włosów